Friss fűszernövényekkel praktikusan
2018-05-10
Arcpakolás
2018-05-10

Macerátum készítés és fogyasztás

Macerátum. Ez a furcsa elnevezés eleinte engem mosolygásra késztetett:)

Majd kicsit elmélyedtem a késztés és felhasználás bugyraiban. Azóta rendszeresen készítek macerátumot a különféle gyógykészítményeimhez, és elhagyhatatlan alapanyagként kezelem. A vele való törődés átkerül a krémbe, és sokkal magasabb hatásfokon lesz képes regenerálni.

Legegyszerűbb a napraforgó, repce, vagy kukoricaolajba áztatni a gyógynövényeket, de ha az olaj egyéb hatásait is szeretnénk a krémbe vinni, úgy természetesen mandula, szőlőmag, makadámdió vagy bármely más olaj szolgálhat alapul.

Vegyünk egy számunkra megfelelő méretű befőttesüveget(amit jól kiforráztunk már előtte), szórjuk az aljára a gyógynövényt ( tőlünk függ milyen töménységet szeretnénk elérni- ahhoz képest tegyünk többet vagy kevesebbet) majd öntsük fel olajjal, zárjuk le a tetejét és napos helyre tegyük ki körülbelül 3 hétre, de naponta forgassuk meg az üveget, hogy jól átkeveredjen.

Ha eljött az idő, szűrjük le, és töltsük sötét üvegbe, tároljuk hűvös helyen. A szavatossága függ attól, hogy milyen oljat választottunk, mennyire hajlamos avasodásra. Az olíva olaj szerintem egyébként  a legmegfelelőbb választás erre a célra, mert a macerátum minőségét 1évig is képes megőrizni, és a bőrre is kiváló hatással van.

Gyógynövények amiből érdemes macerátumot készíteni: – kamilla, – körömvirág, babérlevél, lándzsás utifű, diólevél, orbáncfű.

Kiváló készítmények készíthetőek általuk melyek gyulladáscsökkentésre, bőrirritációra, napégésre kínálhatnak megoldást.

Az adott gyógynövény jótékony hatását növeljük tehát a macerátum készítéssel.

 

Pár szót ejtsünk arról, hogy nem csak gyógynövényekből lehet macerátumot készíteni.

 

A konyha és a kulináris ételek kedvelői bátran kísérletezhetnek is:)

A fent leírt módon járjunk el, de most ne gyógynövényt hanem friss fűszernövény leveleket, ágakat tegyünk az üvegbe- természetesen alapos lemosást követően. Öntsük fel a kiválasztott olajjal. Az oliva olaj ebben az esetben is tökéletes választás lehet. A dió olajat is csak ajánlani tudom erre a célra, salátákhoz kitűnő.

Készíthetünk snidlinges, bazsalikomos, oregánós, majorannás, fokhagymás, rozmaringos és sorolhatnám a fűszernövényeket egymás után, de nem teszem, mert biztosan mindenkinek meg van a maga kedvence és nem lesz rest kipróbálni, és akár ajándékba elkészíteni.

Eszközöket és Weboldalt a Green-Light pályázatok keretében a pályázhat meg!

| KÖSZI NEM!
Thanks for signing up. You must confirm your email address before we can send you. Please check your email and follow the instructions.
We respect your privacy. Your information is safe and will never be shared.
Don't miss out. Subscribe today.
×
×
WordPress Popup Plugin
Hírlevél!

Szeretnéd megtanulni a vegyszermentes testápolás csínját- bínját? 

Érdekelnek a gyógynövények hatásai?

Ingyen kipróbálnád termékeinket?

 

Iratkozz fel hírlevelünkre, ha nem akarsz lemaradni!

 

Thanks for signing up. You must confirm your email address before we can send you. Please check your email and follow the instructions.
We respect your privacy. Your information is safe and will never be shared.
Don't miss out. Subscribe today.
×
×
WordPress Popup Plugin

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a az Adatvédelmi irányelveket és a sütik -Cookie szabályzatban foglaltakat.

Bezárás