Blog

Macerátum készítés és fogyasztás

Macerátum. Ez a furcsa elnevezés eleinte engem mosolygásra késztetett:)

Majd kicsit elmélyedtem a késztés és felhasználás bugyraiban. Azóta rendszeresen készítek macerátumot a különféle gyógykészítményeimhez, és elhagyhatatlan alapanyagként kezelem. A vele való törődés átkerül a krémbe, és sokkal magasabb hatásfokon lesz képes regenerálni.

Legegyszerűbb a napraforgó, repce, vagy kukoricaolajba áztatni a gyógynövényeket, de ha az olaj egyéb hatásait is szeretnénk a krémbe vinni, úgy természetesen mandula, szőlőmag, makadámdió vagy bármely más olaj szolgálhat alapul.

Vegyünk egy számunkra megfelelő méretű befőttesüveget(amit jól kiforráztunk már előtte), szórjuk az aljára a gyógynövényt ( tőlünk függ milyen töménységet szeretnénk elérni- ahhoz képest tegyünk többet vagy kevesebbet) majd öntsük fel olajjal, zárjuk le a tetejét és napos helyre tegyük ki körülbelül 3 hétre, de naponta forgassuk meg az üveget, hogy jól átkeveredjen.

Ha eljött az idő, szűrjük le, és töltsük sötét üvegbe, tároljuk hűvös helyen. A szavatossága függ attól, hogy milyen oljat választottunk, mennyire hajlamos avasodásra. Az olíva olaj szerintem egyébként a legmegfelelőbb választás erre a célra, mert a macerátum minőségét 1évig is képes megőrizni, és a bőrre is kiváló hatással van.

Gyógynövények amiből érdemes macerátumot készíteni: – kamilla, – körömvirág, babérlevél, lándzsás utifű, diólevél, orbáncfű.

Kiváló készítmények készíthetőek általuk melyek gyulladáscsökkentésre, bőrirritációra, napégésre kínálhatnak megoldást.

Az adott gyógynövény jótékony hatását növeljük tehát a macerátum készítéssel.

Pár szót ejtsünk arról, hogy nem csak gyógynövényekből lehet macerátumot készíteni.

A konyha és a kulináris ételek kedvelői bátran kísérletezhetnek is:)

A fent leírt módon járjunk el, de most ne gyógynövényt hanem friss fűszernövény leveleket, ágakat tegyünk az üvegbe- természetesen alapos lemosást követően. Öntsük fel a kiválasztott olajjal. Az oliva olaj ebben az esetben is tökéletes választás lehet. A dió olajat is csak ajánlani tudom erre a célra, salátákhoz kitűnő.

Készíthetünk snidlinges, bazsalikomos, oregánós, majorannás, fokhagymás, rozmaringos és sorolhatnám a fűszernövényeket egymás után, de nem teszem, mert biztosan mindenkinek meg van a maga kedvence és nem lesz rest kipróbálni, és akár ajándékba elkészíteni.