Blog

Aromavizek hatása

Virág vagy aromavíz-

Más néven hidrolátum. A virágvízként közismert, ám helyesen inkább aromavízként elnevezett 100% tisztaságú víz a növények lepárlási folyamata során, az illóolajgyártás csúnyán mondva melléktermékeként keletkezik. Az olajos eredmény az illóolaj, míg a vizes a hidrolátum. Az illóolajgyártás folyamán az olaj tetejére csapódik ki a víz, ami ott úszkál az olajos felszínen, és mint két különböző fajsúlyú anyag, élesen elválnak egymástól, így el is választhatók, hogy mi natúralapanyag kedvelők kedvünkre használhassuk őket.

Egyetlen vízgőzdesztillációval és képesek lehetünk hidrolátumot kapni, de az a feldolgozott növénytől függ, hogy milyen minőségű illóolajat nyerünk a folyamat során.

 

Az aromavizek mindegyikének megvan a maga jótékony tulajdonsága, összeszedtem a nálunk kapható vizek jótékony hatásait:

A nyár közeledtével kiemelem a mentavizet– ami a napégette bőr megmentője, hűsítője lehet, de alkalmazhatjuk gyulladt bőr nyugtatására vagy szuper mentolos rágó illata miatt hívogató egyszerű szájvíz alapnak.

A grapefruitvíznek olyan illata van, mintha csak magát a növényt szagolnád, hihetetlenül üde és friss. Magas C-vitamin tartalma miatt használható akár hajápolónak, de kísérletek vannak a cellulit kezelésre is vele kapcsolatban, ezen túl megnyugtatja az égési sebeket- akár a napégette bőrt, hólyagokat , rovarcsípést , és nagyon jó a száraz és viszkető bőrre , enyhíti a duzzanatokat . Egy kiváló bőrtisztító szer! Önmagában is. Érzékeny bőrűek is bátran használhatják, gyerekek és idősek egyaránt.

A rózsavízet a virágvizek királynőjeként is emlegetik, évezredek óta használják a szépségápolásban.Sejtregeneráló, frissítő, hidratáló, feszesítő, ránctalanító hatása van, kitűnően puhítja a bőrt.Számos jótékony tulajdonsága van, amit kár lenne nem kihasználni. Kimondottan kellemes illata van, arckrémekbe keverve elegendő, elegáns és visszafogott illatot biztosít, luxus érzést kölcsönöz használójának.

A levendulavíz irritált bőrfelszínen is alkalmazható, kisebb sérülések, pattanások enyhítője. Gyermek és bababőrre is! Kiválóan használható leégés esetén, kellemesen hűsít.
Visszafogott illata miatt tisztán a bőrön használva sem zavaró.
Krémekhez keverve elegendő illatot biztosít, és jótékony tulajdonságait ugyanúgy kifejti.
Ajánlott problémás bőrre, tonikok, arcvizek, arctisztítók készítéséhez is.

A szantálfa víz kíméletes a bőrhöz, lágyan frissíti azt. Érzéki, vágykeltő illatú. Afrodiziákumként tartják nyilván- ezért csak óvatosan vele:) Lélekemelő hatással bír.
Kifejezetten ajánlott a száraz, sérült vagy irritált bőrre.

A teafa víz erős fertőtlenítő, vírus és gombaölő hatású. Emiatt érdemes ezt a hatását kihasználva a problémás bőrfelületre célzottan készíteni belőle elixírt.

 

Csak bátorítani tudok mindenkit az aromavizek használatára!