Blog

Bevezetés az aromaterápiába

Az aromaterápiát régóta használom és bevallom egyik kedvenc „gyógyító, terápiás” eszközöm.

Az illóolajok nem csupán illatok. Annál sokkal többek. Mindegyik illóolaj 50-80 hatóanyag közt tartalmaz értékes anyagokat, melyekkel tudatosan alkalmazva, megőrizhetjük, vagy visszaállíthatjuk szerveztünk egészségét. Az aromaterápia egyszerre hat testre és lélekre. Amibe sokan nem gondolnak bele, hogyha a test pihen- gyógyul, regenerálódik. A keleti tanítások már jól bevált mondata : ” Ahol a figyelem, ott az energia. „. Ez annyit tesz, hogy amire fókuszálunk, az él, azt éltetjük. Ha ez pozitív dolog, akkor rendben van- de sajnos egy betegséget pont ugyanígy tudunk fenntartani. Mindig vele foglalkozunk. Nem árt megpróbálni azt az utat is, ahol elengedjük a betegségtudatot, nem adunk neki figyelmet, e helyett áthelyezzük a fókuszt a valódi Önmagunkra. Keresünk időt , ahol tudunk szánni az ellazulásra akár eleinte csak 10-15 percet. Egy kellemes zenét betehetünk – ami minket ellazít- a zene is egy átprogramozó eszköz- erről majd külön írok, kifjezetten javaslom a teázás szertartását megélni mindeközben. A teákra sem lenne szabad úgy tekinteni, mint pusztán folyadék. A gyógynövényteák a természet kincsei. Folyamatos használatukkal- az aromaterápiával kiegészítve valóban képes egészségesen tartani minket. Meg kell tanulnunk újra figyelni magunkra. Mind mások, mind egyediek és mind tökéletesek vagyunk. Ezt a tökéletességet kell magunkban és a másikban is felfedeznünk, ahhoz, hogy harmóniában élhessünk önmagunkkal és társainkkal. Ha tudok figyelni magamra, tudom -illetve észre veszem, mire van szüksége a testemnek. Mit kívánok, és mit nem. Ha a testem jelez, figyelek a belső hangra. Nálam jobban senki nem tudhatja mi kell nekem.

Ha már ez az önmagamra hangolódás megtörtént, le kell ülni egy picit, meginni a teát, ami a testemnek kell. ( zöld tea, fehér tea, oolong tea, fekete tea, cickafark, palástfű, kisvirágú füzike, citromfű, borsmenta, hibiszkusz…. gyümölcstea- ami Nekem/ Neked vágyat , kívánalmat hoz. ) Elkészíted és amíg iszod, csak figyelsz, csak vagy, csak létezel. Amíg nem terheled az elméd fölösleges problémákkal, gondokkal- a tested megkönnyebbül, és elkezd regenerálódni, elvezeti a fókuszt a problémádról, pusztán azáltal, hogy nem táplálod .

Az illóolajok tudatos használatával harmóniát csempészhetsz a hétköznapjaidba. Csöpögtess akár diffúzorba, akár párologtatóba néhány cseppet a kedvenc illatodból, és hagyd, hogy az illat az elmédet simogassa. Az illóolajok a légtérbe jutva, az orrnyálkahártyán keresztül a limbikus rendszeren keresztül fejtik ki mentális hatásukat.

Stresszoldó, nyugtató illatok: mandarin, cirtomfű, kubeba, levendula, cédrus

Női promlémákra, szerelem- szexualitás: Ylang Ylang, Geránium, Fahéj

Frissítő, koncentrációt segítő: eukaliptusz, borsmenta, rozmaring

Antibakteriális, antivirális: teafa

Bármikor nyugodtan alkalmazhatjuk őket, akár keverten . Ha testbe masszírozzuk, akkor mindig valamilyen vivőolajba kell csepegtetni az illóolajokat. Vivő olaj lehet: édesmandula, szőlőmag, jojoba, sárgabarackmag– én őket preferálom.

Mindig egyénenként kell megnézni a készítmény illatát és hatását. Mások vagyunk. Nekem más a kellemes és más az erős. Lehet nekem elég 5csepp levendula, lehet valakinek 10-re lesz szüksége. Engedjétek meg magatoknak ezt a rugalmasságot és ennyi szabad mozgást, amit remélem megértetek és elfogadtok. <3 Az illóolajok sem egyformán erősek, vagy jellegzetesek. A mandarint, narancsot lehet szabadabban adagolni, míg egy ylang ylang erős, 1-2 csepp is bőven elég tud lenni, azt gondolom.

Az illóolajokról egyénenként a teljesség igénye nélkül itt válogatva tudtok olvasgatni: https://naturpolc.hu/termek-kategoria/alapanyagok-szappanontes/alapanyagok-szappanontes-illoolajok/

A teákról pedig itt: https://naturpolc.hu/termek-kategoria/gyogynovenyek-teak/

Kérdés esetén: judit@naturpolc.hu címen keress bizalommal.