Blog

A shea vaj eredete

Shea fa, Sí Yiri, Shea tree, Karité fa… de legelterjedtebb neve Shea fa. Afrikában honos a shea fa, legelterjedtebb Ghanaban, de emellett megtalálható Szudánban, Togoban, Szenegálban Nigériában, Ugandában. A shea gyülöcse vékony, olajban gazdag magja van, ebből vonják ki a shea vajat. Afrikánan nagy hagyománya van a shea fának, és szentként tartják nyílván.

Ami a lényeg a shea vaj előállításnál, az a shea dió. A fának minimum 10-15 évesnek kell lennie, hogy termőképes legyen, és még a 200 éves fák is hozhatnak gyümölcsöt. Csonthéjas termés, ennek a magját hívják diónak, seha diónak. Termési csúcskorát 20-30 éves korában éri el. Egy átlag termés 15-20 kg. 1 kilogramm gyumölcsből nagyjából 400 gramm szárított termés várható. A shea termésének minden részét hasznosítani tudják, a gyümölcs hús ehető, a gyökér, levelek és kéreg gyógyításra alkalmas, fája és a shea dió héja fűtésre használható, míg a dióból vaj készül, így lesz a shea vaj. A gyümölcsök 60-70 %.-os zsírtartalommal rendelkeznek.

 

Afrikában nem csak főzésre és testápolásra használják a shea vajat, alkalmas világításra, és házaikat is vízhatlanítják.

 

A shea vaj vásárlásával segítjük az afrikai nőket, ugyanis a shea vaj kinyerése afrikában kizárólag a nők kiváltsága, így szerezhetnek maguknak önálló jövedelmet.

 

A shea vaj készítése pár szóban? Asszonyi közösségben készül, a shea diót először meghámozzák, megszárítják, majd kézzel összetörik, vagy darálják. Ezt vízzel felengedik, majd tűzön felmelegítik. Miután a zsír feljött a tetejére, lefölözik és kihűtik.

 

A shea vaj széles körben felhasználható. Arc, test és haj ápolásra, terhességi csíkok halványítására, krémek és szappanok alapanyaga lehet.