Tippek és Receptek

Az agyagokról általában és hasznosan

A gyógyföldből, vagyis agyagból készült pakolásokat már az ókorban is előszeretettel használták kiemelkedően magas ásványi anyag tartalma és jótékony hatása miatt.

Az agyagokat a földfelszín alól bányásszák, őrlik, szitálják végezetül a napon szárítják és levegőztetik. A nap erőteljes energiájával tölti fel őket.

Az őrlés eredményeként szemcsenagyság szerint találhatunk: nagy szemcséjű, finom vagy átfújt agyagot. A nagy őrleményt nagy felületű pakolásokhoz, borogatásokhoz, fürdőkhöz használjuk, míg a finom őrleményt inkább a kozmetikában, pakolások, maszkok készítéséhez, illetve belső használatra.

Az agyagot elsősorban a bőr alapos tisztítására javallott használni, hiszen szívóereje olyan nagy, hogy pillanatok alatt megszabadítja a bőrt a szennyeződésektől és a méreganyagoktól, ezen kívül az elhalt hámsejteket is hatékonyan távolítja el. Így mindegy, milyen az ember bőrtípusa, hiszen időnként egy intenzív tisztítás mindenkinek elengedhetetlen, akár száraz, akár zsíros a bőre.

Az agyag úgy viselkedik, mint egy nedvszívó papír, elvonja a toxikus, káros anyagokat és átengedi az ásványi anyagokat, éltető elemeket. Amellett, hogy nagyszerűen tisztít, még rengetegféle ásványi anyagot és nyomelemet is tartalmaz az agyag. Pl. kalcium, magnézium, nátrium és kálium, melyek a bőr rugalmasságáért felelnek, vas, ami pórusösszehúzó és gyulladáscsökkentő, szintén a gyulladások ellen fellépő cink, és a szabadgyököket megkötő szelén. Ezáltal képes csökkenteni az aknés, pattanásos bőrön keletkező gyulladásokat, regenerálja és gyógyítja a szöveteket, és rendkívül látványosan szépíti és puhítja is a bőrt.
Egyszerű pakolás recept

-50gr agyagpor

-30ml langyos víz

-10ml tápláló olaj

-5gr almaecet

Keverd az alapanyagokat sima, finom eleggyé- ha szükséges adj még hozzá vizet. Pár csepp illóolajjal megbolondíthatóJ Vékonyan kend be vele az arcod, vagy alkalmazd hajpakolásként- hagyd hatni és 10-15 perc elteltével mosd le langyos vízzel.

Pár tipp a főbb bőrproblémákra

Bőrtípusnak megfelelően fokozható a hatás, ha teszünk még hozzá egy kis ezt, egy kis azt..

A normál bőrtípus esetében elegendő sima szénsavmentes ásványvízzel vagy desztilláltvízzel elkészíteni az arcpakolást.

A pattanásos és zsíros bőr esetén friss uborka kiváló, vagy paradicsomlevet is keverhetünk a maszkba. Ez eltünteti a bőr zsíros jellegét, összehúzza a pórusokat és csökkenti a faggyúmirigyek működését, és mattít is kissé.

Száraz, fáradt bőr esetén ajánlott hidegen sajtolt olíva olajjal dúsítani az agyagot és érzékeny bőr esetén méz és tojás sárga teheti gazdagabbá az arcpakolást, a méz nyugtatja is a bőrt, míg a tojássárgájábn található vitaminok mélyen beszívódnak a bőrbe. Ezáltal intenzív hidratáló hatást érhetünk el.

Használat arcon: az agyagpakolást a homlokra, nyakra és mellkasra helyezhetjük, a szemek, ajkak, szemöldök területét hagyjuk szabadon. Hagyjuk 8-10 percig száradni, majd langyos vízzel töröljük le a bőrt.

Használat testen: az agyagokat tovább, 20-25 percig is fent hagyhatjuk. A jótékony hatás érdekében heti 2-3 alkalommal ismételjük meg a pakolást kúraszerűen.

Anyáink tippje: egy fél kocka élesztőt annyi langyos vízzel keverjünk el, hogy paszta állagú legyen, és ecsettel vagy akár az újjunkkal kenjük be az arcunkat. Ne nagyon beszéljünkJ pár perc alatt megszárad és elkezd megszáradni, berepedezni- és úgy fogunk kinézni mint egy kiszikkadt sivatag- és ekkor le lehet mosni. Sima , táplált bőrt eredményez, amit hétről hétre lehet ismételni. Igen gazdaságos szépítőszer, ami szintén keverhető mézzel vagy tojássárgájával kiváltandó a vízzel.