Blog

Szőlő, bor, szőlőmagolaj, szőlőmagliszt- egészségünkre!

A szőlő az emberiség egyik legnagyobb áldása, – mindmáig, halkan jegyzem meg. Gyökerei igencsak a régmúltra nyúlnak vissza. Az egyiptomi kori kultúrák ie. 5000 évvel ezelőtt termesztették már, amiből főleg bort készítettek. A mediterrán kultúrák is igen hamar átvették a szőlőtermesztést, és felismerték jótékony hatásait. Magyarországon már a honfoglalás előtt ismert gyümölcs volt, őseink pedig átvették ezt a tudást. Az évezredeken át tartó nemesítés során számtalan vállfaja fejlődött ki. A XX. század tudományos kutatásai pedig fehéren-feketén bebizonyították, sőt, új tényekkel bővítették a szőlőmag további jótékony tulajdonságait. Így már a szőlő egésze felhasználásra kerül, egyben és részeiben is rengeteg csodálatos adalékot tartalmaz.

A borok közül a vörösbor az amit nyugodtan megihatsz az étkezések után egy pohárkával- de természtesen ne literes legyen az a pohár hanem inkább egy, legfeljebb két decis, így biztosan egészségedre válik. A kékszőlő gyümölcs maga kiváló antidoxidáns tartalmú- ami komoly szerepet játszik a szervezetben keletkező szabad gyökök megkötésében, (daganatos betegségek megelőzése) az érrendszer és a szív egészségének fenntartásában, így a vörösbor fogyasztásával javíthatjuk a keringési rendszerünk működését- ezért hát ne nézzünk ferdeszemmel nagyszüleinkre akik csendben borozgatnak ebéd után a hintaszékben.

A szőlőszemek feldolgozása során visszamaradó szőlőmagból, szárítás után, szőlőmag-olajat lehet préselni, és a visszamaradó anyagot megőrölve pedig szőlőmag-liszt keletkezik.

A hidegsajtolással létrehozott szőlőmag-olaj alapvető szerepet játszik a korszerű és egészséges táplálkozásban, így az egészség megőrzésében valamint javításában is. Számos előnyös élettani tulajdonsága miatt valamennyi növényi olajfélénél értékesebbnek tartják. A C-vitaminnál 18x, az E-vitamin esetén 50x-es hatású. Néhány nagyon fontos hatását azért emeljük ki: csökkenti a koleszterin szintet, segít a nőknek a változó kori kellemetlen tüneteket csökkenteni, szívbarát- segíti a keringési rendszert a meszesedéstől, védi a sejteket , a vérereket és hajszálereket- hasonlóan a borhoz, gyulladásgátló, védi a szemet a szürke hályog kialakulásától, kedvező hatással van a prosztatára és az impotenciára.A szőlőmag-olajos masszázzsal is csodákat tehetünk. Fejbőrbe dörzsölve regenerálja a hajhagymákat.

Naponta egy teás vagy evőkanállal mindenképp érdemes fogyasztani belőle.

A szőlőmagliszt jótékony alkotóelemei közé tartozik a boron, bioflavin, P-vitamin, a kálium, nátrium, kalcium, magnézium, illetve bizonyos nyomelemek, mint a vas, réz, molibdén, mangán stb.,amik a polifenolokkal együtt védik idegrendszerünket.
A kékszőlő magjában található antioxánsok a világon bármi másnál itt vannak a legnagyobb mennyiségben jelen. Így az ebből készült őrlemény elmondhatatlanul egészséges. A magőrleményben hatóanyagok csak a megőrölt lisztben érvényesülnek, nyersen elrágva a magokat sajnos nem. (100 g szőlőmaglisztre jut 2500 mg összpolifenol, 8 g zsír amelynek 70%-a telítetlen zsírsav és 70 g rost).
A szőlőmag-liszt felhasználása akár ételekhez keverve:Ez a gluténmentes, lúgosító hatású termék kekszekhez, péksütemények készítéséhez is ajánlható olyan módon, hogy a felhasznált lisztbe keverjük, 3-5%-os arányban. Napi fogyasztása max. 1 teáskanálnyi. Keverhető joghurtba, zabpehelybe is.
Akár kozmetikumokba: Magas E-vitamin tartalama révén hozzájárul a bőr fiatalon tartásához, így arcpakolások készítéséhez, testradírokhoz, vagy szappanokhoz is kiválóan felhasználható.

Nálunk forgalmazott szőlőmagliszt származási helye természetesen: Magyarország- hiszen kiváló boraink vannak, fogyasszuk hát őket, egészségünkre!