Tippek és Receptek

Készítsünk méhviasz szappant, mert az jó nekünk

A méhviasz már régóta népszerű összetevője természetes szappanoknak és más termékeknek-mint például az ajakbalzsamoknak és krémeknek , mert a számos jótékony hatása van. 100% természetes és környezetbarát és nem tartalmaz mesterséges összetevőket. Kiválóan lágyítja bőrt, feszesíti és regenerálja.

Méhviasznak rendkívül magas az A-vitamin tartalma, amely ösztönzi az egészséges sejtek fejlődését ,gyulladáscsökkentőt tartalmaz és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. Méhviasz tartalmú ajakbalzsamok, elsősorban állagában keményebbek, de tápláló tulajdonsága miatt mindenképpen érdemes olyat választani vagy készíteni amiben van. Méhviaszból gyertyákat is sokan készítenek, mert természetes anyag , szemben a paraffin , ami egy durva vegyi anyag. Méhviasz gyertyák hosszabb ideig égnek, mint a paraffin gyertyák , mindeközben tisztítja a levegőt.

Hogyan készítsünk méhviasz szappant?

Nagyon fontos, hogy viseljünk védőfelszerelést , miközben a szappant készítünk- beleértve a kesztyűt, szájmaszkot és védőszemüveget . Méhviasz szappanok is tartalmaznak lúgot, ami káros lehet , ha nem megfelelően kezelik- kerülni kell a bőrrel való érintkezését a lúg oldásakor, és a képződő gőznek a belélegzését! Jól szellőztethető helyen fogjunk csak hozzá a szappanfőzésnek! Azonban, ha a standard biztonsági óvintézkedések betartjuk , a szappanfőzés szórakoztató, alkotó tevékenység.
A lúgot elzárva kell tartani- gyermek ne férjen hozzá! . A lúg reakcióba lép egyes fémekkel, beleértve az alumíniumot -, cinket- és az ónt is. Ezért fontos , hogy válasszon egy biztonságos tárolót a szappanok számára, mert a kész szappan- az öntést követően megmarhatja a nem jól kiválasztott formát – kő, üveg, zománc , rozsdamentes acél és műanyag megfelelő lehet, vagy bármely anyag és forma sütőpapírral való kibélelés is egy praktikus megoldás .
A lúg irritálhatja vagy megégetheti a bőrt. Azonnal moss kezet, ha érintkezésbe kerülsz a lúggal. Ezért fontos, hogy viselj védőszemüveget , így a szemed sincs kitéve irritációnak, a szájmaszk pedig a lúg-gőz ellen védi a tüdődet- ne feledd!

Recept:
• méhviasz – 28gr
• Lúg (megtalálható , ahol a lefolyó tisztítószerek értékesítik ) – 98gr
• Olívaolaj – 168gr
• faggyú/egyéb zsiradék – 266gr
• Víz – 224gr
• Kókusz olaj – 168gr
1. . Egy tálban keverjük össze a hideg víz és lúg. Melegítsük fel a keveréket, és keverjük a lúgot, amíg mind elolvad a vízben . Hagyd kihűlni 40 kb.fokra.
2. . Olvaszd fel a méhviaszt egy másik tálban.
3. . Keverjük össze az olaj és faggyú másik tálban , melegítsük össze őket- hogy az összes olaj és zsír elolvadjon és jól átmelegedjen, de ne forrald fel! Ezt is hűtsd vissza kb.

4. . Adjuk az olajokhoz a lúgot folyamatos keverés mellett, használhatunk habverőt vagy robotgépet.
5. . Öntsük a szappan keveréket formába és hagyjuk száradni. Körülbelül 4 hét a teljes száradási ideje, de 24 óra elteltével ki kell venni a formából, ekkor vágható. Majd hagyjuk érni, és csak ez után használhatjuk.