Blog

Az illóolajokról röviden

Az illóolajok használata mára már több ezer éves múltat tudhat maga mögött, és tör utat magának a jövőben is.

Fontos azonban megemlíteni, hogy nem mindegy milyen minőségű olajról beszélünk. Érdemes a 100% tisztaságú, higítatlan, tiszta növényi olajat választani- ami garantálja a kívánt terápiás hatás elérését.

Tudta Ön, hogy a Világon ismert majd 1millió növényfajtából, mindössze néhány százalékából lehet illóolajat kinyerni?

Számos módszerrel tudnak illóolajat kinyerni, többek közt víz- vagy gőzlepárlással, ismételt lepárlással, alkoholban áztatással vagy forró olajba merítéssel, sajtolással, vagy oldószeres kivonással.

Fontos figyelnünk arra, hogy milyen anyagokat engedünk a bőrünkkel érintkezésbe kerülni. Ahogy a kiválasztott anyaggal bekenjük magunkat, először a bőr mélyebb rétegeibe, majd a vérkeringésbe is bekerül. Ha káros anyagokat tartalmaz, az ettől fogva belülről képes elkezdeni a kártékonykodást, nem véletlenül hangsúlyozzák számtalan fórumon manapság a kőolajszármazékoktól, mesterséges színezőanyagoktól, egyéb adalékanyagoktól és hatásfokozóktól mentes testápolást. Pozitív bizonyítékként említem például, hogyha citrom illóolajjal dörzsöljük be a bőrünket, az körülbelül háromnegyed óra múlva kimutatható lesz a leheletben. Az illóolajokat azonban az esetleges bőrirritáció elkerülése végett érdemes mindig valamilyen más növényi olajjal elkeverni és úgy bedörzsölni vele a kívánt területet.

A levendula az egyik olyan legalapvetőbb illóolaj, ami közvetlenül is érintkezhet bőrrel, mert csak alacsony százalékban okoz irritációt, viszont igen sokrétű a felhasználása. Lázcsillapító, gyulladáscsökkentő, gombaölő, bőrregeneráló , nyugtató és antidepresszáns hatású – például párologtatóban alkalmazva, segíti az elalvást – pár cseppet a párnára cseppentve, de a kisebb felületi bőrsérüléseknél és hatásos, a molyokról nem is beszélve, de a ruhákat is kiválóan illatosítja egy kis szárított virágpárna a szekrényben.

Az illóolajok felhasználási területe ma már széles skálán mozog, az aromaterápiától az otthoni, egyszerű felhasználáson keresztül, a kozmetikai termékekbe való csepegtetésén át a különféle gyógyhatású masszázsokig, illóolajos fürdőkig.

Érdemes kicsit elmélyülni bennük és időt fordítani magukra, általuk. Megéri.

 

 

A Naturpolc kínálatában szereplő illóolajok mind 100% tisztaságúak. Mindnél feltüntetésre kerültek a legfontosabb hatások, az illóolajokat azonban mindenki csak saját felelősségére használja, terápiás célú alkalmazása esetén egyeztessen szakemberrel.