Blog

Az ezerarcú citromsav

A citromsavat nagyanyáink is széles körben használták természetes tisztítószerek alapanyagaként, amit manapság is érdemes megszívlelnünk- főként ha távolodni kívánunk a vegyszerekkel teli anyagoktól.

Néhány szóban csak annyit róla, hogy természetesen előforduló anyag- számos zöldségben, gyümölcsben – ribizliben, szamócában, cseresznyében, citromban – megtalálható, de előállítása a félig érett citrom levét használják, majd kémiai úton forralják, keverik, derítik, telítik.

Kiváló vízkőoldó– minden felületen megállja a helyét- próbáljuk csak ki- nem kell a rémesen káros gázok belélegzésétől tartanunk és óvó tekintettel lesnünk szeretteinket, hogy ne járjanak a tisztítandó helyiség környékén.

Mosógép vízkőtelenítésére is alkalmas- a mosópor adagolóba téve egy adagot belőle, és ruha nélkül indítani egy mosást- és megint spóroltunk egy kis pénzt.

Szuperül alkalmazható ruhamosáshoz, fehérítéshez– színes ruhákhoz inkább ne- mivel pezsgő hatása némi szódabikarbónával turbózva visszaadja ruháink régi- új fehérségét.

Szórjunk elegyet az elszíneződött ruhára, majd áztassuk be egy estére- ha nem vészes a folt, akkor pár órára, aztán mehet a mosógépbe, egy alapos öblítésre- ahol szintén csak arra tudok mindenkit motiválni, hogy igen csekély erőfeszítéssel magunk is előállíthatjuk az öblítőnket- amennyiben nem a divatillatok rabjai, hanem a természetesség követői vagyunk.

Öblítő receptúra:

Vegyünk kezdetnek egy 7dl-s flakont, tegyünk bele 5dl vizet, 0.5 dl ecetet(10%), és 10 csepp illóolajat. Lehetőleg tegyünk bele teafa illót 2-3 cseppet- mert kitűnő fertőtlenítő hatású, és a többi lehet a kedvenc illatunk- legyen az édesnarancs, mandarin, lime- vagy bármilyen citrusféle, virágos- ylang ylang, jázmin, levendula- csak a fantáziánk és az ízlésünk szab határt. Kisebb adagokkal is tesztelhetünk- a megadott arányt csökkentve- de ha nem akarjuk tárolni, úgy az öblítő tartályba tegyünk vizet a jelzésig, és csepegtessük bele az illóolajokat.

A dohányzás, vagy erős színű körömfesték okozta körömfelszíni elszíneződések eltávolítására is használhatod a citromsavat- de ebben az esetben inkább az igazi citromban lévő citromsavat ajánlom, úgy hogy vágj le egy vastagabb cikk citromkarikát, és dugd bele a körmeid, vagy mosogasd vele a körömfelszínt- ahogy Neked egyszerűbb. De ha sikerült 10percig nyugton ülnöd és citromba ágyazott körömmel pihenned, az a legjobbJ

Hajápolásnál is csodaszer, mert segít visszaállítani a fejbőr egészséges pH-értékét, lesimítja a hajszálak felületét- ettől nem leszel kócos, hanem szép fényes, sima felszínű lesz a hajad.

Hajmosás után az öblítésekhez készítsd ezt oda: 1liter langyos vízben feloldott 1evőkanál citromsav – majd öblítsd le vele a hajad, ezt kövesse egy sima, tiszta vizes öblítés.

Az étkezési felhasználása sem utolsó, ezért megemlíteném a citromsav azon jelentős élelmiszeripari felhasználását, miszerint képes az alapanyagokban előforduló antioxidánsok hatását növelni.

Szabad levegőn álló gyümölcskészítményeknél való használatával megelőzhető az elszíneződés, barnulás – és ami nagyon fontos, nincs maximalizálva a felhasználható mennyiség, vagyis kárt, bajt nem tudunk vele okozni, de a savanyúságra mindenképp érdemes odafigyelni.

 

Használjuk, mert csak nyerhetünk vele, egészségünkre!