Blog

Házi mosógél készítése

Eljött az ideje, hogy megosszam Veletek az általam használt mosógél receptjét, több okból is most 🙂

Sajnos nagyon elszálltak az árak és aki otthon készíti sok ezer forintot tud megspórolni, ami az ünnepek közeledtével azt gondolom mindenkinek jól jön 🙂 de nem beszélve arról, hogy az általam készített gél, nem tartalmaz egészségre ártalmas és irritatív anyagokat.

Én a saját főzésű szappant szoktam alapnak használni- ha valaha jártál úgy, hogy nem tetszett a végeredmény, csúnya lett, foltos lett, kicsapódott vagy bármilyen okból nem használtad el- itt az idő, hogy adj neki egy új esélyt 🙂

Ha nem akarsz szappant főzni, akkor a legolcsóbb bolti szappant vedd meg- én egy nagyobb adagot szoktam készíteni.

RECEPT:

600g szappan

6liter víz

és tádám – az anyag, amitől géles lesz és nem válik majd szét- 20g guar gumi. Ő egy zselésítő anyag, filléres tétel és tényleg géles lesz tőle- nagyon sok helyen futottam bele házi mosógéleknél, hogy szétválik. Nem baj az sem, csak össze kell rázni- de akinek hiányzik az összeállt, géles állag, ő tegye hozzá a guar gumit.

 

ELKÉSZÍTÉS:

Vágd apróbb darabokra a szappant, reszelheted is- én nem szoktam vacakolni vele- úgyis elolvad, én ujjnyi darabokra vágom, felöntöm a megadott mennyiségű vízzel és fel kell forralni. Ne legyen csurig az edényed, mert felhabzik és megnő a térfogata- inkább akkor arányosan vegyél ki belőle 100 gramm szappant és 100 ml vizet, vagy felezd le a biztonság kedvééért- az edényeidet Te ismered:)

Ha felforrt, vedd alacsonyabb hőfokra- ha vannak még szappandarabkák- fel fognak oldódni, ne aggódj- de ilyenkor adagold hozzá a guar gumit és kézi habverővel oszlasd el, szépen csomómentesen fel fog oldódni. Én szoktam hagyni a tűzhelyen kihűlni, majd másnap flakonokba töltöm és kész 🙂  ( azért ne robotgéppel, vagy turmixgéppel, mert habzik, de nagyon , idő míg leapad a hab, hogy bármit is tudj vele kezdeni )

Én ezt a töménységet szeretem, mert így van hatása is, és isteni finom natúrszappan illata van- amiatt nem is teszek hozzá semmilyen illatot, illóolajat, hisz az öblítő úgyis illatos lesz – és nem jó ha túl sok az illat, mert összevesznek. (szerintem- de aki már a natúr irányban mozog, nem is bírná az erős illatokat.)

 

Az öblítő nálam 1/3 ecet, 2/3 víz és mosóparfüm, vagy illóolaj igény és kedv szerint 🙂

 

Ha kiszámolod, hogy 6,5 liter mosógélt 1500 forintból kihozol, szerintem megéri 🙂

 

Ha bármilyen kérdésed merül fel a leírtakkal kapcsolatban, keress bizalommal, szívesen segítek! <3

 

Guar gumit itt találod: https://naturpolc.hu/termek/guargumi-50g/